Din ultimata poolguide
Att bygga pool är för många en dröm som går i uppfyllelse. Här har vi samlat information som kan vara bra att tänka på under projektets gång. När du letar leverantör är det viktigt att du inte bara utgår i från pris. Du behöver en leverantör som finns där för dig även efter ditt köp. En pool behöver kontinuerligt underhåll och därför vill du välja en butik och byggare som du känner dig trygg med och som kan bistå med support och reservdelar vid behov.
Placering
Placering är A och O. Det är viktigt att fundera på hur du vill nyttja ditt poolområde. Mät upp olika alternativ i din trädgård för att få en känsla av var din pool kan passa bäst.
Bra att ha i åtanke
- Väderstreck, hur ser dina soltimmar i trädgården ut
- Träd och buskar som kan tappa blad och smuts i poolen
- Placering av matplats och loungedel, undvik att ha dessa för nära då badglada barn kan stänka en del vatten
Form och storlek
Form och storlek påverkas såklart av hur stor tomt du har, också av faktorer som stil på hus, trädgård och badbehov. Redan vid val av form och storlek kan det också vara bra att fundera på helheten, vad vill ni t.ex. ha för poolskydd. Väljer ni en udda poolform och udda storlek, kan poolskydd bli svårt att få tag i och är också mycket dyrare.
Att välja pooltyp
Det finns idag många olika pooltyper att välja mellan. Först och främst, ska poolen vara nedgrävd eller ovan mark? En nedgrävd pool smälter fint in i din trädgårdsmiljö, medan en ovanmarkpool kan vara att billigare alternativ.
Väljer du en stomme i tex thermo, trä eller stål väljer du själv vilket utseende du vill ha på din pool genom val av trappa och liner.
Pooltrappa
Vid val av pooltrappa finns det en rad faktorer som kan vara bra att fundera på och som påverkar både design och användarvänlighet.
- Hur vill ni nyttja poolens längd
- Vill ni kunna sitta i trappan
- Vilken sida är bäst för placering ur väderstrecks perspektiv
- Vilken design gillar ni bäst, hörntrappa, helgaveltrappa, trappa med sittbänk
Liner/poolduk
Vid val av liner är det viktigt att tänka på tjocklek, montering och garanti. Liner kan beställas mot ritning och tillverkas i fabrik, men kan också platssvetsas direkt på plats i poolen. Att platssvetsa en liner ger perfekt passform, men är också mycket dyrare.
Färg och mönster på din liner är det som påverkar poolens utseende mest. En vit liner ger kristallklart turkost vatten medan en mörkare liner ger ett modernt intryck. En liner är också lätt och smidig att byta ut om ni vill byta utseende på poolen.
Tänk på att det är viktigt att hålla en god vattenkvalité för att linern inte ska ta skada och blekas.
Glasfiberpool
Glasfiberpooler är ett alternativ för dig som önskar snabb och enkel installation. En glasfiberpool är uppbyggd med flera skikt med funktioner för att bland annat förstärka, täta och isolera.
En glasfiberpool levereras i ett stycke med integrerad trappa och sittbänk och kan förbereddas för eventuella håltagningar för skimmer och belysning.
Bra att tänka på vid val av glasfiberpool
- Tillverkning med keramisk kärna gör stommen extra stabil och hållbar
- Garanti mot osmos/böldpest
Belysning i pool
Att utrusta poolen med belysning är ett trevligt sätt att skapa en behaglig och inbjudande atmosfär i trädgården. Det är viktigt att ta hänsyn till poolens storlek och form vid val av belysning. En större pool kräver mer ljus medan en mindre pool inte behöver fullt lika mycket. Har du dessutom en mörkare liner kräver det en starkare belysning.
Uppvärmning
Med rätt uppvärmning förlänger du badsäsongen och får ett behagligt varmt poolvatten.
Att installera en poolvärmepump är effektivt och ger låga driftskostnader. Jämfört med elvärme kan du räkna med en besparing om 65-85%, vilket medför en mycket god investeringslogik.
Vid val av poolvärmepump är det viktigt att fundera på vilka funktioner ni tycker är extra viktiga, det kan tex vara:
- Garanti
- Silent-läge
- Inverterkompressor
- Wifi
- Timerfunktion
- Avfrostning
Placering av värmepump
Oavsett vilken värmepump ni väljer är det viktigt att följa installationsrekommendationerna från tillverkaren. Ett exempel kan vara att inte placera värmepumpen för nära en vägg. Ett bra tips är att placera värmepumpen på ett stativ för att skydda pumpen från löv, smuts, isbildning etc. Ett bypass-kit är rekommenderat att installera för att underlätta drift och service.
Reningsverk
Teknikrummet är poolens hjärta. Poolens reningsverk består av cirkulationspump och sandfilter med filtermedium. Reningsverket är helt avgörande för poolvattnets kvalitet.
Cirkulationspump
Välj en cirkulationspump som är saltvattentålig, energieffektiv och tystgående. Med en varvtalsstyrd cirkulationspump sparar ni energi och filtreringen blir optimal.
Sandfilter och filtermedia
Poolens mekaniska rening sker genom sandfiltret. Genom att använda filtermediet Crystal Clear kan ni reducera er vattenförbrukning med 75%. Detta på grund av att Crystal Clear består av fina glas kristaller som till skillnad från sand inte är mottagligt för bakterier och kräver mindre backspolning.
Sandfiltrets olika Inställningar
Filter – Vattnet går igenom filtret och filtrera vattnet. – Detta är det vanligaste läget, ha ditt filter inställt på ”filter” när du ska rena vattnet.
Waste – Vattnet skickas direkt ut i avloppet. – Använd waste vid extremt förorenat vatten när du dammsuger poolen.
Closed – Multiportventilen är stängd, vattnet kan varken tryckas in eller ur sandfiltret. – Closed används om du ska tömma grovfiltret i pumpen för att vattnet inte ska trycka ut baklänges.
Backwash – Vattnet trycks ner i filtret och trycker ut smutsen och skickar det i avloppet. – Använd backwash när du märker att det börjar bli dålig cirkulation i poolen eller när manometer visar högt tryck.
Recirculate – Vattnet trycks tillbaka ner i poolen utan att passera sandfiltret. – Används vid uppstart av poolen för att dränera ledningarna från luft utan att få mottryck i filtret
Rinse – Sköljer filterhuset och skickar vattnet i avloppet. – En funktion som alltid används efter backspolning för att spola bort sand som satt sig i filterhuset
Reningssystem
Det finns olika typer av reningssystem för poolen, traditionella saltklorinatorer, automatisk pH och klorstyrning samt Magnapool är några av de vanligaste. Många kombinerar reningssystemet med en UV-renare.
Traditionell saltklorinator
Att tillverka eget klor med en saltklorinator är populärt då det underlättar poolens skötsel. En Saltklorinatorer minskar halten av illaluktande bundet klor vilket ger ett behagligt och klart poolvatten med minskad irritation för hud och ögon.
Vid användning av saltklorinator är det viktigt att inte ha rostfria detaljer eller bronspumpar samt att löpande kontrollera pH-värdet och klorhalten i poolen.
Automatisk pH- och klorstyrning
I en pool är det alltid pH-värdet som skapar den optimala vattenkvaliteten. Det är därför viktigt att ha ett korrekt och stabilt pH-värde för att kloret som används i poolen ska ha en effektiv verkan.
Genom att använda en automatisk pH- och klorstyrning mäts och korrigeras pH-värdet och klorhalten automatiskt i poolvattnet.
MagnaPool
Magnapool skapar på ett miljövänligt sätt ett mjukt, skonsamt och kristallklart poolvatten med stabil pH-balans. Magnapool är ett välbeprövat och patenterat magnesiumbaserat vattenreningssystem som förädlar Magnapool minerals och tillverkar automatisk fritt klor. Med Magnapool får ni en mineralbaserad vattenbehandling som inte kräver några tillsatta kemikalier, desinficeringsmedel eller andra produkter såsom klor, flockningsmedel etc.
Pooldammsugare
En pooldammsugare är det mest effektiva verktyget för att snabbt och enkelt få bort smutspartiklar ur poolen. Det finns många bra pooldammsugare att välja mellan men ni bör framför allt fundera på om ni önskar att roboten endast städar poolbotten eller både botten och väggar. En pooldammsugare ska vara enkel att använda, en enkel panel och funktion för att enkelt ta bort och tömma filterbehållaren är därför att föredra.
Poolskydd
Pooltak
Med ett pooltak förlänger du badsäsongen, förenklar skötseln och sparar energi. Du minskar energiförbrukningen och vattenavdunstning. Ett pooltak skyddar också mot löv, smuts och försurat regnvatten, vilket ger ett stabilt pH-värde. Det minskar också kemikaleförbrukningen vilket är bra för både dig och miljön.
Bra att tänka på vid val av varumärke
- Är pooltaket utrustat med UV-skydd
- Är pooltaket testat och godkänt enligt standard
- Är pooltaket utrustat med automatisk sektionslåsning
- Hur är skenorna att gå på
Fördelar med att välja pooltak
- Barnsäkert poolskydd
- Kan användas som vintertäckning
- Extra uppvärmningsskälla
- Förenklar skötsel
- Skyddar mot löv, smuts och regnvatten
- Ni kan njuta av poolens belysning även när poolen är stängd för kvällen
Bar cover
Ett bar cover eller som det även kallas rib cover är ett enkelt och lätthanterligt poolskydd som tar minimalt med plats.
Bra att tänka på vid val av varumärke
- Är skyddet utrustat med UV och alg skydd
- Är skyddet testat och godkänt
Fördelar med bar cover / rib cover
- Barnsäkert poolskydd
- Tar minimalt med plats
- Skyddat mot löv och smuts
- Förenklar skötsel
Tänk på att ett bar cover inte kan användas som vintertäckning.
Lamelltäcke
Lamelltäcke är ett exklusivt poolskydd som går att få ovanmark men även nedsänkt i vattnet vid poolens kortsida. Ett lamellskydd tar minimalt med plats och väljer du ett nedsänkt i vattnet syns det inte alls när du använder poolen och du kan även använda det som sittbänk.
Du öppnar lätt ett lamellskydd med nyckelbrytare eller app.
Bra att tänka på vid val av varumärke
- Är skyddet utrustat med UV skydd
- Är skyddet testat och godkänt
- Går skyddet att använda som vintertäckning
Fördelar med lamelltäcke
- Barnsäkert poolskydd
- Exklusivt och diskret poolskydd anpassat efter din pool
- Skyddar mot löv och smuts
Skötselråd pool
Stäng ner poolen inför vintern
När vinter smyger sig på är det dags att stänga poolen för säsongen. Att stänga poolen inför vintern är en viktig del av poolskötslen. Genom att göra en ordentlig vinterstängning säkerställer du att din pool är i gott skick när det är dags att öppna upp den igen till sommaren
- Rengör poolens insida ordentligt, både botten och väggar. Tänk på att ju bättre du rengör vi stängning, desto bättre skick är poolen när det är dags att öppna den igen.
- Justera pH-värdet till korrekt värde.
- Sänk vattentemperaturen till 10°C för att undvika algbildning.
- Ta bort eventuella tillbehör och rengör dessa.
- Töm poolen delvis på vatten, kolla vad som gäller för just din modell med leverantören.
- Töm poolens värmepump, rör och filter.
- Täck poolen ordentligt.
Öppna upp poolen inför våren
- Återmontera alla pooldetaljer som tagits bort över vintern och kontrollera att alla ventiler är öppnade
- Fyll upp poolen med vatten
- Starta pumpen och kontrollera att alla anslutningar håller tätt
- Rengör poolen från skräp, tänk på att en poolrobot kan användas först när temperaturen nått 15°C
- Kontrollera vattenkvalitén och justera värdena